Πως φτιάχνουμε και συντηρούμε τις σπιτικές ελιές

By : | 0 Σχόλια | On : Σεπτεμβρίου 17, 2013 | Κατηγορία : Συμβουλές

Γεια σας φίλες και φίλοι μου!

Σήμερα θα ασχοληθούμε με το πως φτιάχνουμε και συντηρούμε τις σπιτικές ελιές. Και συγκεκριμένα τις τσακιστές πράσινες ελιές. Θα μιλήσουμε όμως και για τον τρόπο που μπορούμε να φτιάξουμε τις μαύρες ελιές. Το πρώτο που πρέπει να υπάρχει στην αυλή μας είναι μία ελιά. Αν είμαστε τυχεροί και η ποικιλία της είναι καλή θα έχουμε κάθε χρόνο σπιτικές ελιές.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου λοιπόν είναι ο καιρός που μαζεύουμε τις ελιές μας (ανάλογα με την ποικιλία πάντα). Αφού τις μαζέψουμε θα πρέπει να προμηθευτούμε ένα μεγάλο πλαστικό δοχείο από αυτά που είναι συνήθως για ελιές.

Η διαδικασία για τις πράσινες τσακιστές σπιτικές ελιές έχει ως εξής:

Δείτε επίσης:  Φρέσκες μπάμιες για όλον το χειμώνα!

1) Αρχικά, βρίσκουμε μια σχετικά μεγάλη και επίπεδη πέτρα και μία μικρότερη για να τσακίζουμε τις ελιές.

2) Τοποθετούμε την επίπεδη πέτρα στο πάτωμα (πάνω στο τραπέζι δεν είναι βολικό), βάζουμε μία μία τις ελιές πάνω της και τις χτυπάμε με την άλλη πέτρα μέχρι να ανοίξουν λίγο. Καλό είναι να φορέσουμε γάντια για να μην πρασινίσουν τα χέρια μας.

3) Μόλις τελειώσουμε με όλες τις ελιές τις βάζουμε στο πλαστικό μπολ και τις σκεπάζουμε με νερό. Καθημερινά αλλάζουμε το νερό μία φορά μέχρι να ξεπικρίσουν οι ελιές μας (συνήθως για 15 μέρες).

Δείτε επίσης:  Εποχικότητα φρούτων και λαχανικών

Η διαδικασία για τις πράσινες ή μαύρες σχιστές ελιές έχει ως εξής:

1) Παίρνουμε ένα μαχαιράκι και χαράζουμε τις ελιές ελαφρά. Φοράμε απαραιτήτως γάντια για αυτήν τη διαδικασία.

2) Μόλις τελειώσουμε με όλες τις ελιές τις βάζουμε στο πλαστικό μπολ και τις σκεπάζουμε με νερό. Καθημερινά αλλάζουμε το νερό μία φορά μέχρι να ξεπικρίσουν οι ελιές μας (συνήθως η διαδικασία διαρκεί από 10-15 μέρες μέχρι και 1 μήνα).

Και για τα τρία είδη ελιάς συνεχίζουμε όπως περιγράφεται παρακάτω:

Αφού ξεπικρίσουν οι ελιές μας, αλλάζουμε το νερό τους και προσθέτουμε σε αυτές τα υπόλοιπα υλικά.

Για περίπου 5 κιλά ελιές χρειαζόμαστε λάδι μέχρι να σκεπαστεί το νερό, 1 μπουκαλάκι ξύδι, 2 λεμόνια σε φέτες, 1 χούφτα ή 5-6 χούφτες χονδρό αλάτι και για μυρωδικά χρησιμοποιούμε ρίγανη ή δεντρολίβανο ή θρούμπι ή μάραθο.

Δείτε επίσης:  Πιπεριές Φλωρίνης (όλη η διαδικασία)

Αφήνουμε τις ελιές μέσα στην αλμύρα που φτιάξαμε για τουλάχιστον 10 μέρες και κατόπιν μπορούμε να τις καταναλώσουμε. Αν θέλουμε βάζουμε λίγες κάθε φορά σε βαζάκι αλλά θα πρέπει να προσέξουμε να καλύπτονται από την αλμύρα. Οι ελιές μας διατηρούνται μέσα στην αλμύρα τους για 1 χρόνο.

Αυτό ήταν! Με έναν πολύ απλό τρόπο μπορούμε να φτιάχνουμε σπιτικές ελιές κάθε χρόνο.

elies elies2

elies3 elies2

elies3  elies4

elies5

 

FavoriteLoadingΕισάγετε την συνταγή στα αγαπημένα σας
loading...
Share This Post!

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.