Ζύμη για τάρτες (ζύμη μπριζέ)
2014-06-15- Κατηγορία: Ζύμες, Μαγειρική
-
Εισάγετε την συνταγή στα αγαπημένα σας
- Χρόνος προετοιμασίας : 30m
- Χρόνος μαγειρέματος 20m
Οι τάρτες μπορούν να γίνουν είτε αλμυρές με γέμιση τυριών, λαχανικά ή συνδυασμό κάποιου κρέατος με λαχανικά είτε γλυκές με γέμιση φρούτα, κρέμες, ζελέ φρούτων κλπ.
Η διαδικασία για την παρασκευή της ζύμης είναι αρκετά εύκολη. Το μόνο που πρέπει να προσέχουμε πολύ είναι το ψήσιμο. Πάμε να ξεκινήσουμε λοιπόν!
Υλικά
Τοποθετούμε το αλεύρι σε ένα μπωλ και ανοίγουμε μία λακκουβίτσα στο κέντρο. Με τα δάχτυλά μας θρυμματίζουμε το βούτυρο και το προσθέτουμε στο αλεύρι. Ανακατεύουμε το βούτυρο με το αλεύρι μέχρι να πάρουμε μία ομοιόμορφη ζύμη. Ανοίγουμε ξανά μια λακκουβίτσα στο κέντρο της ζύμης και προσθέτουμε το αλάτι, το νερό και ανάλογα τι θα επιλέξουμε επιπλέον αλάτι ή ζάχαρη. Μεταφέρουμε τη ζύμη στο μίξερ (με γάντζο) ή δουλεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να ξεκολλάει εύκολα η ζύμη. Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο και με τη βοήθεια του πλάστη την απλώνουμε σε μία βουτυρωμένη φόρμα τάρτας. Αν περισσεύει ζύμη γύρω γύρω την κόβουμε. Με ένα πιρούνι τρυπάμε όλην την επιφάνεια της τάρτας και αν θέλουμε τοποθετούμε πάνω της τυλιγμένα με λαδόκολλα κάποια όσπρια (συνήθως φασόλια) για να μην χάσει το σχήμα της κατά το ψήσιμο. Ψήνουμε στο φούρνο (πάνω-κάτω) στους 170-180 βαθμούς Κελσίου για 20 λεπτά περίπου. Αν πρόκειται για γλυκιά τάρτα μόλις ψηθεί η ζύμη μας την αφήνουμε να κρυώσει και κατόπιν, προσθέτουμε τη γέμιση. Αν πρόκειται για αλμυρή τάρτα συμπεριφερόμαστε ανάλογα με τις οδηγίες της συνταγής (συνήθως γεμίζουμε την τάρτα με το υλικά και ξαναψήνουμε στο φούρνο μέχρι να πάρει ένα ομοιόμορφο χρώμα ολόκληρη η τάρτα).Εκτέλεση Συνταγής
Βήμα1
Βήμα2
Βήμα3
Βήμα4
Βήμα5
Βήμα6
Βήμα7
Βήμα8
Βήμα9


Μέσος όρος βαθμολογίας
(4 / 5)
4 people rated this recipe