Ζύμη για τάρτες (ζύμη μπριζέ)

2014-06-15
  • Χρόνος προετοιμασίας : 30m
  • Χρόνος μαγειρέματος 20m

Οι τάρτες μπορούν να γίνουν είτε αλμυρές με γέμιση τυριών, λαχανικά ή συνδυασμό κάποιου κρέατος με λαχανικά είτε γλυκές με γέμιση φρούτα, κρέμες, ζελέ φρούτων κλπ.

Η διαδικασία για την παρασκευή της ζύμης είναι αρκετά εύκολη. Το μόνο που πρέπει να προσέχουμε πολύ είναι το ψήσιμο. Πάμε να ξεκινήσουμε λοιπόν!

Υλικά

  • 250 γραμμάρια αλεύρι
  • 125 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 πρέζα αλάτι (5 γραμμάρια)
  • 50 γραμμάρια κρύο νερό
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη αν πρόκειται για γλυκιά τάρτα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι αν πρόκειται για αλμυρή τάρτα
Δείτε επίσης:  Ζύμη για πίτσα

Εκτέλεση Συνταγής

Βήμα1

Τοποθετούμε το αλεύρι σε ένα μπωλ και ανοίγουμε μία λακκουβίτσα στο κέντρο.

Βήμα2

Με τα δάχτυλά μας θρυμματίζουμε το βούτυρο και το προσθέτουμε στο αλεύρι. Ανακατεύουμε το βούτυρο με το αλεύρι μέχρι να πάρουμε μία ομοιόμορφη ζύμη.

Βήμα3

Ανοίγουμε ξανά μια λακκουβίτσα στο κέντρο της ζύμης και προσθέτουμε το αλάτι, το νερό και ανάλογα τι θα επιλέξουμε επιπλέον αλάτι ή ζάχαρη.

Δείτε επίσης:  Βάφλες της Λένας

Βήμα4

Μεταφέρουμε τη ζύμη στο μίξερ (με γάντζο) ή δουλεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να ξεκολλάει εύκολα η ζύμη.

Βήμα5

Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο και με τη βοήθεια του πλάστη την απλώνουμε σε μία βουτυρωμένη φόρμα τάρτας. Αν περισσεύει ζύμη γύρω γύρω την κόβουμε.

Βήμα6

Με ένα πιρούνι τρυπάμε όλην την επιφάνεια της τάρτας και αν θέλουμε τοποθετούμε πάνω της τυλιγμένα με λαδόκολλα κάποια όσπρια (συνήθως φασόλια) για να μην χάσει το σχήμα της κατά το ψήσιμο.

Δείτε επίσης:  Πάστα Φλώρα

Βήμα7

Ψήνουμε στο φούρνο (πάνω-κάτω) στους 170-180 βαθμούς Κελσίου για 20 λεπτά περίπου.

Βήμα8

Αν πρόκειται για γλυκιά τάρτα μόλις ψηθεί η ζύμη μας την αφήνουμε να κρυώσει και κατόπιν, προσθέτουμε τη γέμιση.

Βήμα9

Αν πρόκειται για αλμυρή τάρτα συμπεριφερόμαστε ανάλογα με τις οδηγίες της συνταγής (συνήθως γεμίζουμε την τάρτα με το υλικά και ξαναψήνουμε στο φούρνο μέχρι να πάρει ένα ομοιόμορφο χρώμα ολόκληρη η τάρτα).

loading...

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.

Μέσος όρος βαθμολογίας

(4 / 5)

4 5 4
Βαθμολογίστε τη συνταγή

4 people rated this recipe

Ακολουθήστε με στο Google+
Δημοφιλής συνταγές Ετικέτες