Τσουρέκια Κορδονάτα
2013-05-21- Κατηγορία: Γλυκά, Πασχαλινές Συνταγές, Χριστουγεννιάτικες Συνταγές
-
Εισάγετε την συνταγή στα αγαπημένα σας
Υλικά
8 αυγά
3 κιλά αλεύρι περίπου
1 κιλό ζάχαρη
1 μικρό σακουλάκι μαχλέπι
1 μικρό σακουλάκι κακουλέ
1 πρέζα αλάτι
ξύσμα και χυμό από 1 πορτοκάλι
700 γραμμάρια ζεστό γάλα
125 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο και ζεστό
μισή κούπα σπορέλαιο ζεστό
αμύγδαλο φιλέ ή σουσάμι για το τέλος
1 αυγό χτυπημένο για το τέλος
για το προζύμι:
1 ποτήρι ζεστό προς χλιαρό νερό
αλεύρι μέχρι να γίνει χυλός
150 γραμμάρια μαγιά φρέσκια
Εκτέλεση Συνταγής
Βήμα 1
Αρχικά, βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τη μαγιά, το νερό και λίγο αλεύρι και ανακατεύουμε. Συνεχίζουμε να προσθέτουμε αλεύρι και να ανακατεύουμε με το χέρι μας μέχρι το μείγμα αμς να γίνει χυλός. Κλείνουμε το καπάκι από το μπολ το σκεπάζουμε με ένα τραπεζομάντηλο και το αφήνουμε μέχρι να φουσκώσει.Βήμα 2
Όσο περιμένουμε το προζύμι μας να φουσκώσει σε μια λεκάνη βάζουμε τα αυγά και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με ένα σύρμα. Προσθέτουμε στη λεκάνη το μαχλέπι, το κακουλέ, το ξύσμα και το χυμό από το πορτοκάλι και ανακατεύουμε καλά.Βήμα 3
Ζεσταίνουμε το γάλα και το προσθέτουμε στη λεκάνη σιγά σιγά ενώ, παράλληλα, ανακατεύουμε για να μην μας κόψει το αυγό.Βήμα 4
Παίρνουμε μια μεγάλη λεκάνη (στην οποία θα ζυμώσουμε τα τσουρέκια μας) και βάζουμε τα 2 κιλά αλεύρι. Στη μέση κάνουμε μια λακκούβα και εκεί βάζουμε το προζύμι (που θα έχει φουσκώσει όσο πρέπει).Βήμα 5
Ζεσταίνουμε καλά το βούτυρο και το σπορέλαιο. Προσθέτουμε στη μεγάλη λεκάνη το μείγμα με τα αυγά και τα υπόλοιπα υλικά και αρχίζουμε το ζύμωμα με κινήσεις διπλωτές βουτώντας τα χέρια μας στο μείγμα από το βούτυρο και το σπορέλαιο.Βήμα 7
Προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι και το βούτυρο-σπορέλαιο όσο ζυμώνουμε. Η ζύμη μας είναι έτοιμη όταν έχει απορροφήσει τα υγρά από το λάδι, είναι μαλακή και ελαστική.Βήμα 8
Σκεπάζουμε τη ζύμη μας με διπλή κουβέρτα και την αφήνουμε να διπλασιαστεί για 1 ώρα περίπου. Μόλις διπλασιαστεί παίρνουμε λίγο λίγο από τη ζύμη και φτιάχνουμε πλεξούδες μεγάλες ή σαλιγκάρια.Βήμα 9
Τοποθετούμε τα τσουρέκια σε μεγάλα λαδωμένα ταψιά. Αφήνουμε τα τσουρέκια στα ταψιά για 10 λεπτά να φουσκώσουν και κατόπιν βάζουμε αλείφουμε με αυγό και φιλέ αμυγδάλου ή σουσάμι τα πρώτα τσουρέκια που θα ψήσουμε. Θα πρέπει να βάζουμε αυγό και σουσάμι σε κάθε τσουρέκι λίγο πριν τα ψήσουμε.Βήμα 10
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς για μισή ώρα περίπου.Βήμα 11
Μπορείτε να τα διατηρήσετε φρέσκα αν αφού κρυώσουν καλά τα βάλετε σε σακούλες και μετά στην κατάψυξη για να καταναλωθούν όποτε θέλετε κατά τη διάρκεια του χρόνου.Δείτε τη δημοσίευση της συνταγής στο περιοδικό «Στείλε τη συνταγή σου»


loading...
Μέσος όρος βαθμολογίας
(4.4 / 5)
14 people rated this recipe
Αγίου Βαλεντίνου
Γενέθλια
Γιορτή
Γλυκά
Γλυκά Κουταλιού
Γλυκά Ψυγείου
Γρήγορες
Ζυμαρικά
Ζύμες
Θαλασσινά
Ιδέες για Μπουφέ
Κέικ
Κεράσματα
Κοκκινιστό
Κοτόπουλο
Κουλουράκια
Κυριακάτικο Τραπέζι
Λαχανικά
Μαρμελάδες
Μοσχάρι
Μπισκότα
Νηστίσιμα
Ορεκτικά
Πίτες
Παιδικό Πάρτυ
Πασχαλινές συνταγές
Πιλάφι
Ποντιακές συνταγές
Πρωινό
Σάλτσες
Σαλάτες
Σιροπιαστά
Σοκολάτα
Σούπες
Σπιτικά Λικέρ
Σπιτικά γλυκά
Σπιτικά φαγητά
Τάρτα
Τούρτα
Τούρτες
Τρουφάκια
Χριστουγεννιάτικες
Χριστουγεννιάτικες Συνταγές
Ψαρονέφρι
σοκολατάκια