Παραδοσιακός Σπιτικός Τραχανάς

2013-07-25

Υλικά

  • 2 κιλά γάλα
  • 1 και 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 πρέζα αλάτι
  • αλεύρι όσο πάρει

Εκτέλεση Συνταγής

Βήμα1

Βάζουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα και το βάζουμε να βράσει για περίπου 15 λεπτά.

Βήμα2

Σε μια λεκάνη διαμέτρου περίπου 25 εκατοστά βάζουμε αλεύρι έτσι ώστε να δημιουργήσουμε μία παχιά στρώση. Ανοίγουμε μία λακκουβίτσα στο κέντρο και προσθέτουμε το αλάτι το σιμιγδάλι και το γάλα όσο είναι καυτό. Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι συνεχώς μέχρι να δημιουργηθεί μία σφιχτή μάζα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο αλεύρι. Η ζύμη μας πρέπει να είναι σφιχτή.

Δείτε επίσης:  Γλυκό δαμάσκηνο (συνταγή από τη Σκόπελο)

Βήμα3

Αφήνουμε τη ζύμη μας να κρυώσει εντελώς σε θερμοκρασία δωματίου. Κατόπιν, δουλεύουμε τη ζύμη με τα χέρια μας. Στη συνέχεια ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο (θα δημιουργηθούν περίπου 6 φύλλα με τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε).

Βήμα4

Αφήνουμε τα φύλλα πάνω σε ένα τραπεζομάντηλο μέχρι να στεγνώσουν. Η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει περίπου ένα βράδυ. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ένα συρματένιο κόσκινο τρίβουμε τα φύλλα και συλλέγουμε τα κομματάκια σε μπολ. Απλώνουμε τα κομματάκια ζύμης σε ένα τραπεζομάντηλο και τα αφήνουμε έτσι για 10 μέρες περίπου μέχρι να στεγνώσουν καλά.

Δείτε επίσης:  Μακαρονάδα Λαχανικών!!

Βήμα5

Μετά το πέρας των 10 ημερών ο τραχανάς μας είναι έτοιμος για αποθήκευση. Ο καλύτερος τρόπος για να τον αποθηκεύσουμε είναι μέσα σε γυάλινα βάζα.

loading...

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.

Μέσος όρος βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 11
Βαθμολογίστε τη συνταγή

11 people rated this recipe

Ακολουθήστε με στο Google+
Δημοφιλής συνταγές Ετικέτες