Γλυκό κολοκύθι

2013-10-01

Υλικά

  • 3 κιλά κολοκύθι άσπρο κομμένο σε κομμάτια
  • 2 κιλά ζάχαρη
  • 5-6 σταγόνες χυμό λεμονιού
  • 2 φλιτζάνια του τσαγιού νερό
  • 1 κλωναράκι αρμπαρόριζα
  • ασβεστόνερο

Εκτέλεση Συνταγής

Βήμα1

Αρχικά καθαρίζουμε το κολοκύθι από τους σπόρους το ξεφλουδίζουμε και το κόβουμε είτε σε χοντρά κομμάτια (όπως στη φωτογραφία) είτε με το ειδικό εργαλείο, την αρίδα. Όσα κομμάτια κόβουμε τα βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό.

Βήμα2

Στη συνέχεια, θα ετοιμάσουμε το ασβεστόνερο: σε μια μεγάλη λεκάνη θα διαλύσουμε 5 κουταλιές της σούπας σβησμένο ασβέστη σε 5 λίτρα νερό. Ανακατεύουμε καλά με το χέρι μας μέχρι να μην υπάρχει ούτε ένα κομματάκι ασβέστη και στη συνέχεια, προσθέτουμε μέσα τα κομμάτια από το κολοκύθι. Τα αφήνουμε στον ασβέστη για 2 ώρες. Παράλληλα, ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα ανά διαστήματα.

Δείτε επίσης:  Γλυκό Κεράσι 2ος τρόπος

Βήμα3

Αφού περάσουν οι δύο ώρες, ξεπλένουμε πάρα πολύ καλά το κολοκύθι αλλάζοντας το νερό 3-4 φορές και στη συνέχεια το στραγγίζουμε. Με ένα πιρούνι τρυπάμε το κάθε κομμάτι σε δύο σημεία.

Βήμα4

Στη συνέχεια, βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη σε μία μεγάλη κατσαρόλα. Μόλις αρχίσει να ζεσταίνεται η κατσαρόλα ανακατεύουμε για να βοηθήσουμε τη ζάχαρη να λιώσει. Αφήνουμε το σιρόπι να βράσει για 5-7 λεπτά και κατόπιν προσθέτουμε μέσα το κολοκύθι.

Δείτε επίσης:  Γλυκό Ροδάκινο

Βήμα5

Αφήνουμε σε σιγανή φωτιά και μόλις αρχίσει να βράζει μετράμε περίπου 15'. Έπειτα, κλείνουμε το μάτι και σκεπάζουμε την κατσαρόλα αφού κρυώσει με μια πετσέτα.

Βήμα6

Την επόμενη μέρα, ξαναβράζουμε το γλυκό μας μέχρι να δέσει το σιρόπι (για περίπου άλλα 20-30 λεπτά) και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού. Προς το τέλος, προσθέτουμε την αρμπαρόριζα και την αφαιρούμε όταν κλείσουμε το γλυκό μας.

Δείτε επίσης:  Γλυκό Φράουλα

Βήμα7

Όσο είναι ζεστό το γλυκό μας το τοποθετούμε σε αποστειρωμένα βάζα και τα κλείνουμε με το καπάκι τους. Αναποδογυρίζουμε τα βάζα πάνω σε ένα τραπεζομάντηλο και τα σκεπάζουμε για να σφραγίσουν. Αφήνουμε τα βάζα έτσι για 12 ώρες περίπου. Διατηρούμε τα βάζα σε δροσερό και σκιερό μέρος.

loading...

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.

Μέσος όρος βαθμολογίας

(4.5 / 5)

4.5 5 15
Βαθμολογίστε τη συνταγή

15 people rated this recipe

Ακολουθήστε με στο Google+
Δημοφιλής συνταγές Ετικέτες