Φανουρόπιτα

2013-08-26
  • Servings : 16
  • Χρόνος προετοιμασίας : 15m
  • Χρόνος μαγειρέματος 30m

Η ευχή που διαβάζουμε κατά την παρασκευή της Φανουρόπιτας προς τιμήν του Αγίου Φανουρίου είναι η εξής: 

Κύριε Ιησού Χριστέ, ο Ουράνιος Άρτος, ο της βρώσεως της μενούσης εις τον αιώνα πλουσιοπάροχος χορηγός, ο δοτήρ των αγαθών, 
ο δέ Ηλιού τροφήν αγεώργητον πηγάσας, η ελπίς των απηλπισμένων, η βοήθεια των αβοηθήτων και σωτηρία των ψυχών ημών.
Ευλόγησον τα δώρα ταύτα και τους ταύτα σοι προσκομίσαντας, εις δόξαν σήν και τιμήν του αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Φανουρίου.
Παράσχου δέ, αγαθέ, τοις ευπρεπίσασι τους πλακούντας τούτους, πάντα τά εγκόσμια καί υπερκόσμια αγαθά σου.
Εύφρανον αυτούς εν χαρά μετά του προσώπου σου, δείξον αυτοίς οδούς προς σωτηρίαν. Τα αιτήματα τών καρδιών αυτών καί πάσαν 
τήν βουλήν αυτών ταχέως πλήρωσον, οδηγών αυτούς προς εργασίαν τών εντολών σου, ίνα διά παντός εν ευφροσύνη καί αγαλλιάσει 
υμνώσι καί δοξάσωσι το πάντιμον καί μεγαλοπρεπές όνομά σου, πρεσβείαις της υπερευλογημένης Θεοτόκου, του αγίου ένδοξου 
νεομάρτυρος Φανουρίου, του Θαυματουργού, καί πάντων σου τών αγίων. Αμήν.

Υλικά

  • 500 γραμμάρια φαρίνα ή αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 ποτήρι σπορέλαιο
  • 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
  • 2 ποτήρια ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού καρύδια ψιλοκομμένα προαιρετικά
  • 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού σταφίδες προαιρετικά
  • άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση Συνταγής

Βήμα1

Ανακατεύουμε τη φαρίνα, το γαρύφαλλο, την κανέλα και το αλάτι σε ένα μπολ.

Βήμα2

Κατόπιν, χτυπάμε με ένα σύρμα το σπορέλαιο με τη ζάχαρη και το χυμό πορτοκαλιού μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέτουμε το κονιάκ, τα καρύδια και τις σταφίδες και ανακατεύουμε.

Βήμα3

Στη συνέχεια, προσθέτουμε το μείγμα με τα υγρά υλικά στο μείγμα με τα στερεά υλικά και τα χτυπάμε όλα μαζί με το μίξερ μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα.

Βήμα4

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψάκι 30 εκατοστών και αδειάζουμε εκεί το μείγμα μας. Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε το μείγμα και σε φόρμα του κέικ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου.

Βήμα5

Μόλις ψηθεί η φανουρόπιτα την αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

loading...

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.

Μέσος όρος βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 9
Βαθμολογίστε τη συνταγή

9 people rated this recipe

Ακολουθήστε με στο Google+
Δημοφιλής συνταγές Ετικέτες