Τσουρέκια Χωριάτικα

2011-12-03

Υλικά

12 αυγά

1 κιλό γάλα φρέσκο και 1 κούπα ακόμα

1 κιλό ζάχαρη και 1 κούπα ακόμα

200 γραμμάρια μαγιά

1 βιτάμ

1 ποτήρι πορτοκάλι χυμό

ξύσμα 1 πορτοκαλιού

1 κουταλάκι του γλυκού κακουλέ ή κάρδαμο

1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι

αλεύρι όσο πάρει (5 κιλά περίπου) για μία μαλακή ζύμη

1 κουταλιά σούπας αλάτι

2 κούπες σπορέλαιο όχι πολύ γεμάτες

1 αυγό χτυπημένο αραιωμένο με λίγο νερό για το άλειμμα

φιλέ αμυγδάλου για το στόλισμα

Εκτέλεση Συνταγής

Βήμα1

Ζεσταίνουμε το γάλα και μόλις είναι χλιαρό διαλύουμε σε αυτό πολύ καλά τη μισή μαγιά. Βάζουμε τη ζάχαρη, και το βιτάμ και τα ζεσταίνουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.

Δείτε επίσης:  Σοκολατένιο Ρυζόγαλο

Βήμα2

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, με λίγο αλάτι μέσα, ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού,το μουχαλέπι,το κουκαλέπι και το ξύσμα πορτοκαλιού.

Βήμα3

Στο σκεύος που θα ζυμώσουμε τρίβουμε τη μαγιά και την προσθέτουμε όπως επίσης και το αλάτι. Προσθέτουμε ένα μπρίκι νερό χλιαρό προς το ζεστό και 2 κούπες σπορέλαιο όχι πολύ γεμάτες.

Δείτε επίσης:  Χριστουγεννιάτικο Κέικ Λεμονιού

Βήμα4

Ζυμώνουμε καλά μέχρι η ζύμη μας να είναι αφράτη και ελαστική.

Βήμα5

Αφήνουμε τη ζύμη μας σκεπασμένη σε ζεστό μέρος για 1 ώρα μέχρι να φουσκώσει και να γίνει περίπου διπλάσια.

Βήμα6

Φτιάχνουμε με τη ζύμη μας μπαστούνια και φτιάχνουμε πλεξούδες (θα χρειαστούμε3 μπαστούνια για κάθε πλεξούδα) ή δίνουμε το σχήμα που θέλουμε να έχει το τσουρέκι μας.

Δείτε επίσης:  Κέικ Ανανά

Βήμα7

Αφήνουμε τα τσουρέκια να φουσκώσουν για 1 ώρα περίπου και κατόπιν, τα τρυπάμε με οδοντογλυφίδα σε διάφορα σημεία. Αλείφουμε με το αυγό, πασπαλίζουμε με το φιλέ αμυγδάλου και είμαστε έτοιμοι να τα ψήσουμε.

Βήμα8

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου μέχρι να ροδίσουν. Αν θέλουμε να κάνουμε λιγότερα τσουρέκια χρησιμοποιούμε τα ίδια υλικά στη μισή ποσότητα.


Καλή σας επιτυχια!!

loading...

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.

Μέσος όρος βαθμολογίας

(4.8 / 5)

4.8 5 12
Βαθμολογίστε τη συνταγή

12 people rated this recipe

Ακολουθήστε με στο Google+
Δημοφιλής συνταγές Ετικέτες