Τσουρέκια χωρίς αυγά

2013-01-25
  • Servings : 24
  • Χρόνος προετοιμασίας : 3:00 h
 
Η συνταγή είναι της φίλης Άννας Καρασάββα…Ευχαριστούμε πολύ!!!
 

Υλικά

  • 2 φακελάκια ξερή μαγιά
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • 1/4 φλιτζάνι χλιαρό νερό
  • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού ή χυμό από 2 πορτοκαλιά
  • 1/2 φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο-χλιαρό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι
  • 1/2 κουταλάκι μαστίχα (προαιρετικά)
  • 4 και 1/2 φλυτζάνια αλεύρι κατά προτίμηση σκληρό για τσουρέκια(70%)
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • κανέλα
  • μαύρη ζάχαρη
  • σταφίδες
  • καρύδια
  • σοκολάτα σε ψηφίδες ή μερέντα

Εκτέλεση Συνταγής

Βήμα1

Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά κ τη ζάχαρη στο χλιαρό νερό. αφήνουμε στην άκρη για 10-15' μέχρι να φουσκώσει.

Δείτε επίσης:  Εύκολη Καρυδόπιτα

Βήμα2

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα μυρωδικά, τη ζάχαρη και το αλεύρι (πρώτα τα 4 φλυτζάνια).

Βήμα3

Προσθέτουμε τη φουσκωμένη μαγιά και βάζουμε το μίξερ σε μεσαία ταχύτητα προσθέτοντας λίγο λίγο το χλιαρό βούτυρο. βάζουμε και το υπόλοιπο αλεύρι και όλο το υπόλοιπο βούτυρο.

Βήμα4

Σκεπάζουμε το μπολ με πετσέτα και κουβέρτα και τοποθετούμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος (περίπου μιάμιση με 2 ώρες)

Δείτε επίσης:  Επιδόρπιο με Φρούτα του Χειμώνα

Βήμα5

Αν θέλουμε να φτιάξουμε πλεξούδα, χωρίζουμε τη ζύμη στα 3 και πλάθουμε το τσουρέκι μας. Αν θέλουμε να φτιάξουμε γεμιστό τσουρέκι, ανοίγουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας, αλείφουμε με λίγο βούτυρο και πασπαλίζουμε με κανέλα και μαύρη ζάχαρη. Επίσης, μπορούμε να προσθέσουμε σταφίδες ή καρύδια ή ακόμα να αλείψουμε με μερέντα. Τυλίγουμε τη ζύμη σε ρολό, χωρίς να την σφίγγουμε ιδιαιτέρα. Κόβουμε με μαχαίρι και αραδιάζουμε σε ένα ταψί βουτυρωμένο με απόσταση μεταξύ τους.

Δείτε επίσης:  Κουλουράκια Κανέλας

Βήμα6

Αφήνουμε πάλι να φουσκώσουν άλλη 1 ώρα.

Βήμα7

Αλείφουμε αν θέλουμε με αυγό χτυπημένο και με λίγο γάλα.

Βήμα8

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180' για 25-30' μέχρι να ροδίσουν χωρίς να παραψηθούν.

Βήμα9

Διατηρούνται σκεπασμένα με μεμβράνη ή στην κατάψυξη.

loading...

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.

Μέσος όρος βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 2
Βαθμολογίστε τη συνταγή

2 people rated this recipe

Ακολουθήστε με στο Google+
Δημοφιλής συνταγές Ετικέτες