Μεθυσμένα

2012-12-16
  • Servings : 40
  • Χρόνος προετοιμασίας : 25m
  • Χρόνος μαγειρέματος 30m
Τα μεθυσμένα είναι νηστίσιμο γλυκό και τα φτιάχνουμε κάθε χρόνο μέσα στη νηστεία των Χριστουγέννων ή στη νηστεία της Σαρακοστής…!!

 

Υλικά

για τη ζύμη:

 – 1 φλιτζάνι του τσαγιού ρετσίνα
– 1 φλιτζάνι του τσαγιού σπορέλαιο
– 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
– 1 φαρίνα απ ή
-1/2 κιλό περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
 
 

για τη γέμιση:

 
– λουκούμια με γεύση τριαντάφυλλο ή βανίλια ή μαμελάδα
(στη νηστεία της Σαρακοστής μπορούμε να βάλουμε χαλβά)
– 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού καρύδια
– 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
– 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
– ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
 

Εκτέλεση Συνταγής

Βήμα1

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τη ρετσίνα, το σπορέλαιο, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.

Δείτε επίσης:  Μηλόπιτα

Βήμα2

Κατόπιν, προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι ή το φαρίνα απ και ζυμώνουμε τη ζύμη μας. Αν χρησιμοποιήσουμε φαρίνα απ το μπέικιν πάουντερ δεν χρειάζεται. Το βάζουμε μόνο αν χρησιμοποιήσουμε αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

Βήμα3

Συνεχίζουμε να προσθέτουμε αλεύρι μέχρι η ζύμη μας να είναι εύπλαστη και να ξεκολλάει από το χέρι μας.

Δείτε επίσης:  Χιονούλα

Βήμα4

Δουλεύουμε τη ζύμη μας καλά και μόλις τελειώσουμε την αφήνουμε να ξεκουραστεί μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμισή μας.

Βήμα5

Για τη γέμιση ανακατεύουμε τα λουκούμια (ολόκληρα), με τα καρύδια, την κανέλα και τη ζάχαρη.

Βήμα6

Χωρίζουμετη ζύμη μας σε μικρές μπαλίτσες.

Βήμα7

Ανοίγουμε την κάθε μπαλίτσα να γίνει μια πιτούλα. Την κάθε πιτούλα την κόβουμε με ένα μαχαίρι σε σχήμα "σταυρού".

Βήμα8

Τα τέσσερα κομματάκια ζύμης που έχουν τριγωνικό σχήμα τα γεμίζουμε με τη γέμισή μας (υπολογίζουμε ένα λουκούμι για το κάθε κομμάτι και 2-3 καρύδια).

Δείτε επίσης:  Σφολιατίνια με Ζάχαρη

Βήμα9

Αφού τα γεμίσουμε τα κλείνουμε καλά ώστε να μην αφήσουμε κενό.

Βήμα10

Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να κάνουμε όλες τις πιτούλες.

Βήμα11

Ψήνουμε τα μεθυσμένα στους 180 βαθμούς για 20-30 λεπτά περίπου ώστε να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα και να γίνει τραγανή η ζύμη.

Βήμα12

Τα βγάζουμε από το φούρνο αφού ψηθούν και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.

Βήμα13

Τέλος, πασπαλίζουμε με αρκετή ζάχαρη άχνη.

 
loading...

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.

Μέσος όρος βαθμολογίας

(4.9 / 5)

4.9 5 15
Βαθμολογίστε τη συνταγή

15 people rated this recipe

Ακολουθήστε με στο Google+
Δημοφιλής συνταγές Ετικέτες