Δεντρολίβανο: ένα υπέροχο και ωφέλιμο μυρωδικό με άρωμα Μεσογείου!

By : | 0 Σχόλια | On : Ιουλίου 24, 2014 | Κατηγορία : Αφιέρωμα

securedownload (2)

securedownload (2)

Το δεντρολίβανο είναι αυτοφυές και αειθαλές φυτό, γνωστό από την αρχαιότητα στη Ρώμη και στην Ελλάδα, που το χρησιμοποιούσαν και στην ιατρική και στη μαγειρική. 
Το δώρο της θεάς Αφροδίτης στους ανθρώπους. Βασικό συστατικό θυμιάματος, κατά τη διάρκεια τελετών θυσίας στους βωμούς. 
Λέγεται πως είναι ένα από τα δύο βότανα που πήραν οι πρωτόπλαστοι μαζί τους, όταν εκδιώχτηκαν από τον Παράδεισο. Γι’ αυτό και ο Θεός του έδωσε ιδιαίτερες θεραπευτικές δυνάμεις, ώστε να ανακουφίζει την ανθρωπότητα. 
Θεωρείται σύμβολο ενθύμησης, ανάμνησης και δικαιοσύνης, καθώς πίστευαν ότι φυτρώνει μόνο στις αυλές των δίκαιων ανθρώπων.

 

Σήμερα πολλοί έχουν στον κήπο τους μικρή ή μεγάλη έκταση δεντρολίβανου είτε στην περίφραξή τους είτε σε κάποιο γλαστράκι. Αν λοιπόν έχετε πρόσβαση στο δεντρολίβανο μπορείτε να το μαζέψετε το καλοκαίρι να το απλώσετε σε εφημερίδες σε σκιερό και δροσερό μέρος για 10 μέρες περίπου. Μόλις στεγνώσει εντελώς «μαδήστε» τα κλωναράκια έτσι ώστε να μείνουν μόνο τα φύλλα του και αποθηκεύστε τα σε βαζάκια για όλο το χειμώνα. Αν πάλι δεν έχετε τη δυνατότητα να μπείτε σε αυτήν τη διαδικασία υπάρχουν και έτοιμα αποξηραμένα φυλλαράκια δεντρολίβανου που δεν πρέπει να λείπουν από κανένα σπίτι.

Δείτε επίσης:  Βότανα: ένας θησαυρός στη διατροφή μας

securedownload (1).  securedownload (3) 

Στην μαγειρική χρησιμοποιούμε τα φρέσκα ή αποξηραμένα φυλλαράκια του δεντρολίβανου, συχνά ελαφρώς ψαλιδισμένα, για να μην «τρυπάνε», καθώς ξεραίνονται με το ψήσιμο. Η γεύση τους δένει εξαιρετικά με το κρέας, ιδιαίτερα το αρνί και το χοιρινό, αλλά και με το κοτόπουλο. Ταιριάζει με τις πατάτες (ψητές και τηγανητές). Το συνδυάζουμε συνήθως με την ντομάτα ή το λεμόνι σε διάφορες σάλτσες, να συνοδεύσει λευκά τυριά, να χρησιμοποιηθεί σε μαρινάδες για κρέατα και ψάρι. Δεν χρησιμοποιούμε μεγάλη ποσότητα όπου και να βάλουμε το δεντρολίβανο για να μην πικρίσει η παρασκευή μας.

Δείτε επίσης:  Βότανα: ένας θησαυρός στη διατροφή μας (Μέρος 2ο)

Στη ζαχαροπλαστική το προσθέτουμε στα γλυκά του κουταλιού, στο αγγλικό ζελέ μήλου και στη γαλλική κομπόστα μήλων, καθώς και στην υπέροχη γλυκιά τάρτα castagnaccio, ένα τυπικό φθινοπωρινό γλυκό της Τοσκάνης, που φτιάχνεται με αλεύρι κάστανου, κουκουνάρι, σταφίδες, καρύδια και δενδρολίβανο.

Ωστόσο, από τα φυλλαράκια του δεντρολίβανου μπορούμε να φτιάξουμε και τσάι. Το αφέψημα βοηθάει στη μνήμη, καταπολεμά τη διάρροια και την τριχόπτωση, ενώ ενδείκνυται μεταξύ άλλων για ατονία, πονοκέφαλο, κρυολόγημα, υπερκόπωση, εξάντληση και κατάθλιψη. Προτείνεται για κράμπες στο στομάχι και για το φούσκωμα, ανοίγει την όρεξη και προκαλεί έκκριση στομαχικών υγρών. Γενικά θεωρείται αντιβακτηριδιακό, αντιμυκητιακό και αντιρρευματικό, τονωτικό της καρδιάς και της όρασης αλλά και κατά του διαβήτη.

Δείτε επίσης:  Βότανα: ένας θησαυρός στη διατροφή μας

Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν, είναι απαραίτητη η ένταξη του δεντρολίβανου στις καθημερινές μας διατροφικές συνήθειες!

Συγκέντρωσα και σας παρουσιάζω κάποιες συνταγές με δεντρολίβανο (πατώντας πάνω σε κάθε τίτλο θα οδηγηθείτε στην αντίστοιχη συνταγή):

Κοφτό Μακαρονάκι με Δεντρολίβανο, Βασιλικό και Φέτα

Κοφτό-Μακαρονάκι-με-Δεντρολίβανο-Βασιλικό-και-Φέτα

Χοιρινό με Δεντρολίβανο

xoirino-me-dentrolivano (1)

Αρνάκι στο Φούρνο με Ολόκληρες Πατάτες

Αρνάκι-στο-Φούρνο-με-Ολόκληρες-Πατάτες

Σπιτικός Γύρος στη Λαδόκολλα

Σπιτικός-Γύρος-στη-Λαδόκολλα

Κότσι στο φούρνο

Κότσι-στο-φούρνο

Χοιρινό ποντίκι με πατάτες φούρνου

xoirino-pontiki-me-patates

Φιλέτο Ψαριού με μυρωδικά και σάλτσα λαδολέμονου

Φιλέτο-Ψαριού

 

 

 

loading...
Share This Post!

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.